Tolar: Rybí slavnosti byl skvělý nápad
20.09.2009 17:14
Myslovice - Téměř tři metráky ryb zkonzumovali návštěvníci historicky prvních rybích slavností v Myslovicích u Plánice.
„Vždyť tu byly k snědku samé výborné speciality jako rybí bramboračka, pstruh a nebo kapr po mlynářsku, podkovy, filety, kapří hranolky,“ říká šefkuchař známé plzeňské restaurace Pavel Kovářík, který se svému kuchařskému umění specializovanému na rybí speciality učil u autora rybářských kuchařek Miloše Štěpničky. „Specialitou dne byl lín v sýrovém těstíčku, smažené mlíčí a salát z uzeného sumce,“ pokračuje Kovářík, který si akce před myslovickou hospodou naprosto užíval.
“Chtěli jsme nějakým způsobem oživit naši vesničku, trošku rozhýbat místní kulturu a přilákat sem více lidí. Na jaře jsme zkusili vepřové hody, které se vydařily, ale zabijačku dělají dneska všude. Chtěli jsme proto vymyslet něco nového, originálního. Pak přišel Honza Dvořák z nápadem udělat hody rybí. Pozval svého kamaráda Pavla Kováříka a byl nápad na světě,“ popisuje přípravy Petr Tolar ze Sboru dobrovolných hasičů v Myslovicích. Do obrovské kádě na návsi se navezlo 70 skoro tříkilových kaprů a asi 60 pstruhů.
„Šefkuchař Kovářík před zraky několika set návštěvníků ukazoval, jak se ryby připravují a co všechno se s nimi dá dělat. Byl to i takový minirybí receptář. Počasí se vydařilo a pivo ze Železné Rudy teklo proudem. K tomu všemu hrála muzika, lidé se bavili a pro děti byly připraveny soutěže. Více než sto lidí neodešlo z Myslovic s prázdnou. Nechyběla zde totiž rybí tombola, jejíž hlavní cenou byl živý sumec nebo obrovská štika,“ pokračuje organizátor Jan Dvořák, který celou akci moderoval ve slušivém vodnickém kostýmu zapůjčeném od kbelských ochotníků.
„Byla to hezká akce, ochutnali jsme výrobky a byli jsme unešeni. Atmosféra byla moc příjemná. Výlet do Myslovic se opravdu vyplatil,“ říká návštěvník akce Miroslav Hošťálek.