V Myslovicích se jedlo a pilo
06.04.2009 06:00
Myslovice - „Máme tu šikovné kluky. Zabijačku zvládají na sto procent. Jde jim to doslova od ruky,“ chválí výkon řezníka Jiřího Nováčka a jeho pomocníka Václava Smrčka obyvatelé Myslovic.
I když zabijačka není mezi obyvateli této obce nic neobvyklého, na návsi se konala úplně poprvé.
„V některých staveních se prase ještě chová, a tak se občas i nějaká ta zabijačka ještě udělá. Přesto tu je spousta dětí a mladých, kteří to neznají. Je třeba tyto tradice udržovat, vždyť k vesnici patří, a tak jsme chtěli ukázat a připomenout, jak se vlastně staročeská zabijačka dělá,“ říká za organizátory — Sbor dobrovolných hasičů v Myslovicích — Jan Dvořák.
„Jedno prase se porazilo už ve čtvrtek a v pátek jsme z něj připravili jitrnice, tlačenky a jelita, aby bylo v sobotu od rána co jíst. Z druhého pašíka se vyrábělo až před zraky diváků,“ říká řezník Jiří Nováček.
Mnohé pochoutky včetně zabijačkové polévky si tu mohl každý koupit. Výtěžek půjde do pokladny hasičského sboru. Ke všemu vyhrávala živá kapela a z pípy teklo dobré pivo.
„Určitě se bude v této akci pokračovat i v příštích letech. Počasí nám přálo, diváků přišlo dostatek a nálada byla veselá. Myslím, že se akce vydařila,“ chválí Dvořák.